De yogalessen hebben elk een thema. Soms zijn dat losse thema’s per les, maar meestal werken we in een serie lessen met een bepaald thema. Hieronder staat een beschrijving van het thema waar we mee bezig zijn (geweest).

De tien lichamen (tot eind 2018)

Yogi Bhajan zei: ‘you have to find your ‘you’ and experience it; that is the total purpose of life.

Zoals ik het vertaal; het doel van het leven is om je ware ik te vinden en te ervaren. Je hoeft alleen maar jezelf te zijn.

 

In het dagelijks leven is het soms toch verdomd lastig om jezelf te zijn. Je bent misschien werknemer, partner, ouder en ook nog kind. In al die rollen die je op je neemt kom je veel uitdagingen tegen om jezelf te blijven.

 

De arts Siri Atma S. Khalsa schreef in een boek (Waves of healing) dat het ontstaan van een ziekte er veelal op neer komt dat iemand zichzelf niet is. We hoeven in principe niks te doen om onszelf te zijn; het enige wat we hoeven doen is te stoppen te proberen iemand anders te zijn. Volgens hem is het geheim; ontdek jezelf niet, transformeer jezelf niet en creëer jezelf niet. Koester jezelf en zie wat je wordt.

 

Om je ware ik te vinden en jezelf te zijn helpt het om je bewuster te zijn van hoe je in elkaar steekt. Je bent meer dan alleen je fysieke lichaam. En ook meer dan lichaam, geest en ziel. Yogi Bhajan, de man die kundalini yoga naar het westen heeft gebracht, gaf een model van de 10 spirituele lichamen (The ten bodies). Hij zei: ‘je bent een totale combinatie van tien lichamen. Deze tien lichamen zijn met elkaar verbonden gedurende je leven.’ Met de technieken van de kundalini yoga heb je de mogelijkheid om alle tien je lichamen in optimale conditie en in balans met elkaar te brengen.

 

Hieronder staat een korte beschrijving van de tien lichamen. Tijdens de lessen zullen we kriya’s en meditaties doen die hierbij passend zijn.

 

  1. De ziel

De ziel is het oneindige lichaam dat maakt wie je bent. Dit lichaam ben jij. De andere 9 lichamen heb je om je ziel te dienen.

  1. De negatieve mind

Dit is de eerste van de drie functionele minds. De negatieve mind beschermd je. Het calculeert de risico’s zodat je weet of en hoeveel pijn dingen doen.

  1. De positieve mind

Deze mind berekent juist de voordelen van situaties. Zo weet je wat iets je oplevert.

  1. De neutrale mind

Deze mind is afwegend en overwegend. Voordeel versus risico. Als je vanuit je neutrale mind reageert doe je dat zonder te oordelen, vanuit intuïtie.

  1. Het fysieke lichaam

Je fysieke lichaam stelt je in staat om emoties en gevoelens te delen en jezelf uit te dragen.

  1. De arcline

De arcline is de halo rondom ons die als gids voor je aura dient. Het is een beschermend schild. Je arcline projecteert ook wie je bent, zonder een woord gesproken te hebben.

  1. De aura

Dit lichaam beschermt je van negatieve energie van anderen en geeft gevoeligheid voor je omgeving.

  1. Het pranische lichaam

Het pranische lichaam geeft leven aan het fysieke lichaam. Het is met je fysieke lichaam verbonden via de adem. Via de adem breng je levensenergie (prana) in je lijf.

  1. Het subtiele lichaam

Dit lichaam geeft de capaciteit om snel te kunnen leren. Via het subtiele lichaam kunnen we de nuances van het leven begrijpen.

  1. Het stralende lichaam

Het stralende lichaam geeft je spirituele kracht en uitstraling. Het maakt je moedig en je trekt het goede aan.

 

 

De Chakra’s (tot aan de zomervakantie)

Het model van de 7 chakra’s (en als 8e chakra het aura) kan je helpen je meer bewust te worden van je lichaam, je emoties en je gedachten. Met de oefeningen uit de kundalini yoga (zowel kriya’s, ademhalingsoefeningen en meditaties) verbeter je de balans tussen de chakra’s.

Chakra betekent ‘wiel’. Chakra’s zijn energiecentra in je lichaam. Je kunt ze voorstellen als een draaikolk (een wiel) van energie. Er zijn in je lichaam 7 hoofdchakra die verbonden zijn met locaties in je lichaam. Ze staan ook in relatie tot bepaalde klieren of een zenuwknooppunt. In de kundalini yoga gaan we van een 8e chakra uit, je aura of het magnetisch veld rondom je lichaam.

Elk chakra heeft verschillende eigenschappen. Gekoppeld aan de energie van ieder chakra zijn bepaalde kwaliteiten en schaduwkanten. Het eerste chakra geeft bijvoorbeeld stabiliteit en als schaduwkant angst. Het vierde chakra liefde en als tegenhanger gehechtheid. Vaak is er een chakra in je lichaam waar meer energie geconcentreerd is, een dominant chakra. De energie werkt als een magneet. Je trekt de kwaliteiten van dit chakra aan, maar ook de schaduwkanten. Met yoga balanseer je je energiesysteem. De energie stroomt van beneden naar boven en ook andersom door je chakra’s. Dit geeft je heelheid, je komt in je kracht.

Komende weken gaan we per les inzoomen op een chakra en de daarbij horende kwaliteiten en uitdagingen. Voor een overzicht van de chakra’s kijk hier.

 

Innerlijke lenteschoonmaak (tot de meivakantie)

Buiten begint het weer groen te kleuren. De kleur van de lente en de natuur. Tijd om het oude los te laten en te groeien en bloeien en voorspoed te ervaren.

De kleur groen is verbonden met je hartcentrum, van waaruit je neutraal bent, zonder oordeel. En van waaruit je onvoorwaardelijke liefde kan geven en ontvangen.

Vanaf 2 april gaan de lessen over het thema lente en de innerlijke lenteschoonmaak. In huis ben ik er niet zo goed in, zo’n schoonmaak….maar ik merk dat het kriebelt om mezelf weer ‘opgeruimd en schoon’ te hebben. We doen kriya’s en meditaties voor groene energie, voor de dikke darm (loslaten), voor de lever (ontgiften) en voor voorspoed. Meer informatie per les staat in de blog op facebook.

Meld je nu aan voor een proefles. Je kan op ieder moment instromen.

 

Je lichaam is geweldig!

Vanaf 22 januari gaan we in de lessen inzoomen op verschillende delen van ons lichaam. We benaderen het lichaam vanuit verschillende perspectieven, zowel fysiek als subtiel. De lessenserie geeft je tools en technieken om je gezond te houden. Je ervaart hoe kundalini yoga je kan ondersteunen om balans en vitaliteit te creëren.

Je bestaat uit meer dan alleen je fysieke lichaam. Je hebt gevoelens, gedachten, energiestromen, emoties, intuïtie. Alles werkt samen om je dát te laten ervaren wat je ervaart. Als je je lichaam beter leert begrijpen, door kennis en ervaring, kan je je lichaam meer waarderen. Je lichaam ervaren en waarderen in zijn totale complexiteit, simpelheid en schoonheid.

Elke les heeft een ander orgaansysteem als thema. Bijvoorbeeld het bloedvatenstelsel en het spijsverteringsstelsel. Na de introductie over het thema is er een ademhalingsoefening (pranayama) en/of warming-up. De serie oefeningen (kriya) sluit aan bij het thema. Als we met het spijsverteringsstelsel bezig zijn doen we bijvoorbeeld de nabhi kriya. Deze kriya wakkert het spijsverteringsvuur flink aan. Daarnaast werkt hij ook op het subtiele niveau door je moed, zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen te geven. Iedere les is er een diepe ontspanning en eventueel een meditatie.