Kundalini yoga is een proces dat ons voorbij het denken brengt, daar waar we ons hart kunnen volgen. Dat is ook waarom je met je verstand yoga nooit helemaal kan uitleggen en verklaren. Hieronder toch uitleg over een aantal voordelen van kundalini yoga.

 

Hoeken en driehoeken

Yogi Bhajan zegt: ’kundalini yoga is de wetenschap van hoeken en driehoeken.’ Iedere hoek waarin we ons lichaam brengen heeft een corresponderend energetisch effect omdat de spieren druk uitoefenen op bepaalde lichaamsdelen. Als voorbeeld: het optillen van de benen in een hoek van 30 graden werkt op het navelpunt. En het optillen van de armen in een hoek van 60 graden werkt op het hart en de longen.

 

Versterken van het zenuwstelsel

We weten dat zenuwen continue groeien en veranderen in de sterkte van de verbinding met andere cellen. Yoga koppelt de zenuwcellen aan elkaar en laat ze beter functioneren.

 

Strekken en opbouwen van spieren

Als een spier niet regelmatig gebruikt wordt zal hij verschrompelen (atrofiëren). Dit is bijvoorbeeld zichtbaar in het schoudergebied van oudere mensen die gestopt zijn met bewegen en oefenen. Kundalini yoga helpt om de kracht en flexibiliteit van je lichaam te behouden.

 

Stimuleren van circulatie

Doordat je hartslag omhoog gaat en je de interne organen masseert verbeter je de circulatie van je bloed, lymfe en andere lichaamsvloeistoffen. Ook de circulatie van hormonen gemaakt door endocriene klieren verbetert.

 

Kundalini yoga als ‘bio-feedback’

Kundalini yoga verhoogt je bewustzijn van wat er allemaal voor interne processen afspelen.

 

Spieren als energie-katalysatoren

Er is een connectie tussen de spieren en de meridianen of nadi’s. Als je spieren sterk zijn dan zijn de daaraan verbonden meridianen energetisch gezond en andersom. Hierdoor worden specifieke meridianen en organen beïnvloed door het trainen van specifieke spieren.

 

Schoonmaken van weefsels

Hoe goed ons voedingspatroon ook is, we moeten zelf-schoonmakend vermogen van ons lichaam extra stimuleren. Urinezuur, calciumkristallen en vele andere afvalstoffen en gifstoffen hopen zich op in onze weefsels en gewrichten. Ze maken ons stijf en kunnen ziektes veroorzaken. Met kundalini yoga rek je je spieren en masseer je je organen zodat afvalstoffen weer teruggebracht worden in de circulatie zodat de longen, darmen, nieren en je huid ze kunnen verwijderen.

 

Kundalini yoga als levensstijl

Yoga is niet alleen een set oefeningen. Dagelijks kan je je leefstijl op een gezonde wijze aanpassen. Denk dan aan vroeg opstaan, een koude douche nemen, licht gekleurde kleding dragen, bewust en vegetarisch eten. Dit ondersteunt het effect van de yogabeoefening.

 

De chakra’s

Het begrijpen van de 8 chakra’s in het lichaam en hoe het beoefenen van kriya’s, pranayama en meditatie effect heeft op de chakra’s, is wellicht de meest allesomvattende uitleg van het effect van kundalini yoga.

 

De tien lichamen

Kundalini yoga activeert en balanceert al je tien lichamen. Dit heeft een krachtig effect op je spirituele groei.